LOKALSAMLING

Bibliotekets lokalsamling består av:

 • Lokal faglitteratur
 • Lokal skjønnlitteratur
 • Bygdabøker (Ålen, Haltdalen, Røros, Støren, Selbu, Tydal, Singsås, Os, Tolga, Tynset, Flora, Tufsingdalen, Budalen, Vingelen, Kvikne og Tylldalen)
 • Arkivkopier Gamle bilder fra Ålen
 • Arkivkopier Friskus-bilder
 • Notesamling Kulturkontoret
 • Oppunder Fjellbandet 1979 ->
 • Bygdabladet 1995 ->
 • Blinken 1982 ->
 • Gauldalsminne 1943 ->
 • Friskus 1971 ->
 • Menighetsbladet Ålen og Haltdalen 1983 – 1998
 • Maskinskrevne protokollkopier:
  • Folketelling Ålen 1875
  • Folketelling Holtålen 1875
  • Folketelling Ålen 1900
  • Folketelling Holtålen 1900
www.disnorge.no
Veien hjem

Veien hjem

"Veien hjem" av Linda Erlien Borren ble lansert tidligere denne måneden og har fått veldig gode tilbakemeldinger, deriblant terningkast 5 i Dagbladet. Vi slutter oss til den gode kritikken og kan absolutt anbefale alle å lese denne vakre fortellingen som de fleste vil...

Den store leken

Den store leken

Einar Gjærevold, John Ole Morken og Anders J. Reitan lanserte sin nye bok om spellemannen Anders Haugen under Trøndelagskappleiken i Ålen lørdag 3. februar. Her ble for øvrig den ene forfatteren, Anders J. Reitan, utnevnt til hedersmedlem i Trøndelag Folkemusikklag...

Velferden

Velferden

Roald Evensen har sammen med Terje J. Eriksen og Bjørn Lødøen nettopp gitt ut boka "Velferden - Historien om Statens Velferdskontor for Handelsflåten". Boka er en hyllest til  institusjonen som i sin storhetstid hadde kontor rundt omkring i hele verden. Velferden...

Boka om Sina og Betsy Ovedie

Boka om Sina og Betsy Ovedie

I sommer kom Ragnar Kokkvoll med boka "På flukt - fortellingen om Sina og Betsy Ovedie". Her får vi gjengitt historien om Sina Dale fra Romsdalen og bakgrunnen for hennes strabasiøse ferd som ender med at hun føder pikebarnet Betsy Ovedie i sommerfjøset på Nesvollen i...

Skriver bok om Børre Hansen Langland

Skriver bok om Børre Hansen Langland

Ole Gunnar Folde og Hans Grønli jobber for tiden med en bok om klokkermakeren og multikunsteren Børre Hansen Langland. Mye av materialet tar utgangspunkt i Langlands egen dagbok, som er lånt ut til prosjektet fra biblioteket. Les intervju med dem på Nea Radio, i...

ARNLJOT EGGEN

Arnljot Eggen (1923-2009) ble født i Vingelen, men vokste opp i Ålen. Eggen var en samfunnsengasjert og prisbelønt forfatter som skrev dikt, viser, artikler og bøker både for barn og voksne.

Vi har det meste av Arnljot Eggens utgivelser tilgjengelig for utlån på biblioteket, og er naturligvis behjelpelig med å skaffe det vi eventuelt ikke har selv.

ROLF ENGAN

Den lokale forfatteren og læreren Rolf Engan har utgitt en boktrilogi om Salome Raaen som bosatte seg i Ruglråen på 1700-tallet og hennes etterkommere; «Salome» (2014), «Salomeråens sønner» (2015) og «Salomeråen farvel» (2016).

Vi har alle Engans bøker tilgjengelig for utlån på biblioteket.

EINAR GJÆREVOLD

Forfatter, journalist og videoprodusent Einar Gjærevold er født i Stavanger, men har vokst opp i Ålen. Han debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1987 med novellesamlinga «Ville fugler flyr» og ga i 2013 ut boka «Gammeldåggåvæla : Ålen og Haltdalen 1870-1970». I 2014 var han redaktør for boka «Spekkhøker på Kjøli : Handelsmann i en gruveby 1904-1905»

Vi har både «Gammeldåggåvæla» og «Spekkhøker på Kjøli» tilgjengelig for utlån på biblioteket.

ANDERS JØRGENSEN REITAN

Anders Jørgensen Reitan (1826-1876) var skolemann, folkeopplysningspioner, forfatter og politiker. Han reiste til Klæbu som 20-åring for å ta et toårig lærerseminar. Etter eksamen var han huslærer på Tolga i et års tid, og deretter omgangsskolelærer i Horg. Fra 1853 var han lærer og kirkesanger på Kvikne i Østerdalen. I 1870 opprettet han, sammen med broren Jon Reitan (1822-1903) en folkehøgskole i hjembygda. Skolen var i drift i tre vintre.

Reitan skrev blant annet teksten til «Ålbygg-sangen» og «Litj-bekken». I 1866 ga han ut diktsamlinga «Fjeld-Ljom». Han var også en meget habil felespiller og samlet og skrev ned slåttemusikk på noter.

 

ANDERS J. REITAN

Den lokale forfatteren og musikeren Anders J. Reitan har skrevet bøkene «Birkebeinerferden» (2009) og «Jernnetter i juli» (2013). «Birkebeinferden» er en historisk roman om Håkon Håkonssons ferd i begynnelsen av 1200-tallet. «Jernnetter i juli» handler om den svenske general Carl Sparres brutale tokt i grensebygder som Tydal, Ålen og på Røros sommeren 1678.

Vi har alle Reitans bøker tilgjengelig for utlån på biblioteket.

 

JOHAN FALKBERGET
Johan Falkberget

Den kjente forfatteren Johan Falkberget (1879-1967) vokste opp på Ratvollen på Rugldalen, ikke langt fra kommunegrensa til Holtålen. Handlingen i mange av Falkbergets verker kan knyttes til steder og folk i Holtålen, kanskje særlig med tanke på gruvemiljøet.

Vi har alle Falkbergets litterære verker tilgjengelig for utlån på biblioteket, samt en stor del av den utgitte faglitteraturen som omhandler Johan Falkbergets liv og virke.

ANDERS BJØRGAARD

Kunstneren og illustratøren Anders Bjørgaard (1891-1967) fra Ålen er utdannet ved Statens Kunstakademi, men er kanskje best kjent som illustratør av Sigurd Lybecks tegneserie om Jens von Bustenskjold.

Vi har de fleste av samlebøkene med Jens von Bustenskjold tilgjengelig for utlån på biblioteket.

Biblioteket har i tillegg fått det privilegium å huse en permanent utstilling med tegninger og en skulptur av Anders Bjørgaard – forært Holtålen kommune som gave av Bygdapreg.

Translate »